Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 13
За місяць : 1118
Кількість
статей : 997
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Рубрики : Книга пам'яті
Ревера Юрій Ігорович

imageРевера Юрій Ігорович [20.06.1973, м. Львів – 27.08.2024, Донецька обл.] – історик, археолог.

Служив у лавах ТРО, ВМС. Оператор БПЛА. Позивний – «Граф».

Навчався у школах №76 та №54 міста Львова.

Вищу освіту здобув у Львівському національному університеті імені Івана Франка на історичному факультеті за спеціальністю «Історія України» (1992-1998).

Протягом 1993 – 1994 років, під час навчання в університеті, працював у відділі періодики Львівської національної наукової бібліотеки імені Василя Стефаника Національної академії наук України (1993-1994), на останніх курсах навчання – перейшов до Музею історії університету своєї альма-матер, де наступні 14 років працював художником (1995 – 2009).

Від 2008 року обіймав посади історика, археолога, молодшого наукового співробітника Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України.

Мав хист і до археологічних досліджень – у складі експедицій брав участь у розкопках та розвідках чи не у всіх куточках України.

Ревера брав участь в обстеженні ділянки облаштування нового Бескидського тунелю, проводив рятівні археологічні дослідження давніх пам’яток на трасі будівництва нової ПЛ 750 кВ від Рівненської АЕС до ПС 750 кВ Київська, рятівних дослідженнях поселень і могильника черняхівської культури у Вінницькій області та багатьох інших знакових наукових дослідженнях.

Володів ґрунтовними знаннями у сфері нумізматики, яка стала його головним покликанням впродовж останніх десятиліть.

Добре знав кілька мов, серед них польську і болгарську.

Активний учасник Революції Гідності.

З перших днів повномасштабної війни Юрій Ревера став до лав 125-ї окремої бригади територіальної оборони Сил територіальної оборони Збройних Сил України. Згодом продовжив службу у 414-у окремому полку ударних безпілотних авіаційних систем Військово-Морських Сил Збройних Сил України. Як оператор дронів ніс службу у найгарячіших місцях на лінії фронту.

Загинув 27 серпня 2024 року, виконуючи бойове завдання на Донеччині.

31 серпня 2024 р. його відспівували у Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла у Львові, міська церемонія прощання проходила на площі Ринок.

Юрія Реверу похоронили на Личаківському кладовищі м. Львова.

Нагороджений відзнакою Президента України «За оборону України».

У Юрія залишилася дружина Богдана, донька, син та мама.

Як згадують його колеги, він був душею колективу, будь-якої компанії, життєлюбом і оптимістом, інколи – навіть авантюристом. Любив Карпати і добрий гумор.

Друзі і колеги жартівливо називали його – Граф Реверський, а побратими просто й поважно – «Граф».

Джерела

Іван Вовчанський, Юрій Ревера, Орест Кравчук. Завтра Львів знову буде у журбі // Щоденний Львів. URL: https://dailylviv.com/news/istoriya/ivan-vovchanskyi-yurii-revera-orest-kravchuk-zavtra-lviv-znovu-bude-u-zhurbi-127412

Карнаух Н. На Львівщині 31 серпня попрощаються із чотирма захисниками // Суспільне Львів . URL: https://suspilne.media/lviv/825731-na-lvivsini-31-serpna-poprosautsa-iz-cotirma-zahisnikami/

Міллер І. На фронті загинув історик та археолог зі Львова. Згадаймо Юрія Реверу // Главком . URL: https://glavcom.ua/country/society/zhadajmo-jurija-reveru-1018503.html

На війні загинув археолог зі Львова Ревера Юрій // Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо" . URL:

https://galinfo.com.ua/news/na_viyni_zagynuv_arheolog_zi_lvova_revera_yuriy_423412.html

"Ніс службу у найгарячіших місцях фронту". На війні загинув археолог та історик Юрій Ревера // РБК – Україна . URL: https://www.rbc.ua/rus/news/nis-sluzhbu-naygaryachishih-mistsyah-frontu-1725031005.html

Пашкова М. Завтра Львів попрощається із трьома захисниками // 032. Сайт міста Львова . URL: https://www.032.ua/news/3825166/zavtra-lviv-poprosaetsa-iz-troma-zahisnikami-foto

Статтю створено : 24.09.2024
Останній раз редаговано : 25.09.2024